Σαλάτα με ρεβίθια!
Ρεβίθια σούπα ή με σάλτσα ντομάτας…Για πολλούς η επιλογή αυτή έχει καταντήσει κουραστική. Γι’ αυτό και σήμερα προτείνουμε μια νόστιμη δροσερή σαλάτα με ρεβίθια και αβοκάντο, μιας και το απαιτούν οι ημέρες νηστείας που διανύουμε.
Υλικά για 4 μερίδες:
- 250γρ. βρασμένα ρεβίθια
- 1 μέτριο καλά ψημένο αβοκάντο
- 4 φλ. λαχανίδα, ψιλοκομμένη
- 2 μέτρια καρότα
- 2 φλ. μωβ κραμπί
- 1 φλ. ντοματίνια
Για το dressing:
- 6 κ. σ. ελαιόλαδο
- 2 κ. σ. ξύδι
- 1/2 κ. γ. κύμινο
- Αλάτι & πιπέρι
κ. σ.: κουτάλι σούπας κ. γ.: κουταλάκι γλυκού φλ.: 250ml φλιτζάνι
Μέθοδος Εκτέλεσης:
- Πλύνετε καλά όλα τα λαχανικά και αφήστε να στεγνώσουν.
- Κόψτε σε πολύ λεπτές φέτες το καρότο.
- Κόψτε το αβοκάντο σε φέτες και το μωβ λάχανο σε λεπτές λωρίδες.
- Ενώστε τα υλικά σε ένα μπολ και ετοιμάστε το dressing.
- Παγώστε την σαλάτα σας στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα και σερβίρετε.
Tip Διαιτολόγου: Για όσους δεν νηστεύουν και θέλουν extra γεύση προσθέστε ελληνική φέτα ή κατσικίσιο τυρί. Τα ρεβίθια είναι εξαιρετική πηγή μαγγανίου και φολικού οξέος(Β9). Το μαγγάνιο βοηθάει στη δημιουργία συνδετικών ιστών, οστών, στην απορρόφηση του ασβεστίου ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και του λίπους. Το φολικό οξύ (Β9) είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό του DNA & RNA και για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Θρεπτική Αξία ανά μερίδα
Ενέργεια/Θερμίδες: 378 kcal
Λιπαρά: 23 γρ.
Πολυακόρεστα: 3 γρ.
Μονοακόρεστα: 14γρ.
Υδατάνθρακες: 38 γρ.
Φυτικές ίνες: 13 γρ.
Πρωτεΐνη: 11 γρ.
Βιταμίνες & Μέταλλα:
Βιταμίνη Α: 440%*
Βιταμίνη C: 165%
Βιταμίνη Β6: 23%
Μαγγάνιο: 70%
Φολικό Οξύ: 41,5%
Χαλκός: 34%
* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.
Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc