Cheese Platter. . .Τι παγίδες κρύβει;
Αρκετά γιορτινό το κλίμα αυτές τις μέρες και όπως είναι λογικό, δεν απουσιάζει ποτέ μια ή και περισσότερες έξοδοι για ένα κρασάκι, πόσο μάλλον οι επισκέψεις με συγγενείς και φίλους! Έχει γίνει αντιληπτό πλέον ότι πολλοί χώροι εστίασης όπως εστιατόριά, καφετέριες, και μπαράκια, σερβίρουν τις βραδινές ώρες τα γνωστά σε όλους «cheese platters», ως συνοδεία με το κρασί που ταιριάζει γάντι! Λίγα κριτσινάκια, αλμυρά μπισκοτάκια, ψωμάκι, φρέσκα ή και αποξηραμένα φρούτα, μαρμελάδα, και ξηροί καρποί συμπληρώνουν αυτή τη πλούσια σε γεύσεις πιατέλα. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί εντελώς.
Πού βρίσκεται η «παγίδα» σε αυτή την περίπτωση και τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξεις; Λίγο η καλή παρέα, λίγο η όρεξη για κουβέντα δεν σε αφήνει αμέτοχο, στο ακαταμάχητο «platter» που έχεις μπροστά σου. Αυτό που σε ενδιαφέρει περισσότερο στο συνεχές «τσιμπολόγημα» είναι φυσικά η κατηγορία των τυριών!
Αρχικά, δεν θα πρέπει να ενοχοποιήσουμε το τυρί, αφού σίγουρα είναι απαραίτητο στη διατροφή και αποτελεί σημαντική θέση στην ομάδα των γαλακτοκομικών και πρωτεϊνικών προϊόντων. Το τυρί έχει μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως είναι το ασβέστιο, η πρωτεΐνη, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α & D καθώς και η βιταμίνη Β12. Γι’ αυτό μην το παραλείπεις από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.
Το σημαντικό όμως, είναι ότι όλες σχεδόν οι κατηγορίες τυριών, έχουν ταυτόχρονα και μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και κυρίως κορεσμένα λιπαρά, και υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Μπορεί να μην είναι όλα, αλλά τα περισσότερα τυριά που σερβίρονται στις πιατέλες αυτές είναι και αρκετά μάλιστα! Μερικά τυριά λοιπόν όσο εύγευστα κι αν είναι, άλλο τόσο τυριά «παγίδα» θεωρούνται. Μάθε λοιπόν, σε γενικές γραμμές την περιεκτικότητα τους σε θερμίδες και λιπαρά, ώστε να είσαι καλά ενημερωμένος στο τι να προτιμήσεις ή να ζητήσεις, να περιέχει το «platter» σου. Αν ακόμα τα φτιάξεις μόνος σου στο σπίτι για τους καλεσμένους σου, ακόμα καλύτερα να γνωρίζεις ποια να διαλέξεις πριν τα αγοράσεις! Υπάρχουν πολλά είδη τυριών, και είναι καλό να γνωρίζεις ότι μια ποσότητα στα 30 γραμμάρια, περιέχει σχεδόν το 1/3 της ημερήσιας ανάγκης σου σε ασβέστιο και Βιταμίνη D.
Σίγουρα μερικά τυριά είναι χαμηλότερα σε λιπαρά όπως για παράδειγμα το τυρί «cottage», το cheddar light, η μοτσαρέλα light, το τυρί ρικότα κ.α. Προτίμησε περισσότερο αυτές τις κατηγορίες τυριών, και στόχευσε πάντοτε όταν τα επιλέγεις εσύ, η περιεκτικότητα τους σε λιπαρά να είναι τουλάχιστον κάτω από 17% λιπαρά! Συνδύασε τα περισσότερο με sticks λαχανικών, φρούτα, μαρμελάδα, ψωμάκι, φρυγανιές και κριτσίνια ολικής άλεσης, και θα έχεις κι εσύ μια γευστική πιατέλα με τυριά μαζί με υγιεινούς συνδυασμούς.
Πιο κάτω θα δεις αρκετά είδη τυριών που ήδη γνωρίζεις και την θρεπτική τους ανάλυση σε θερμίδες και λιπαρά, σε ποσότητα 30 γραμμαρίων (μια φέτα δηλαδή):
- Cottage Cheese: 23 θερμίδες, 0,5 γρ. λιπαρά
- Cheddar light (9%): 48 θερμίδες, 2γρ. λιπαρά
- Τυρί κρέμα light: 50 θερμίδες, 3.5 γρ. λιπαρά
- Ρικότα: 52 θερμίδες, 3.9γρ. λιπαρά
- Αναρή Φρέσκια: 70 θερμίδες, 6.5 γρ. λιπαρά,
- Μοτσαρέλα: 75 θερμίδες, 4.5γρ. λιπαρά
-
Κατσικίσιο Τυρί: 76 θερμίδες, 6,2 γρ. λιπαρά
-
Τυρί Φέτα: 80 θερμίδες, 6γρ. λιπαρά
- Χαλούμι: 86 θερμίδες, 8γρ. λιπαρά,
- Μπρι: 100 θερμίδες, 8 γρ. λιπαρά,
-
Ροκφόρ: 110 θερμίδες, 9γρ λιπαρά
-
Gouda: 102 θερμίδες, 7 γρ. λιπαρά,
-
Παρμεζάνα: 110 θερμίδες, 7 γρ. λιπαρά
-
Cheddar: 114 θερμίδες, 9 γρ. λιπαρά
- Κεφαλοτύρι: 85 θερμίδες, 5,5 γρ. λιπαρά
Tip Διαιτολόγου: Μάθε ότι τα τυριά εκτός από λιπαρά, περιέχουν μεγάλές συγκεντρώσεις σε αλάτι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να περιορίσεις τη μεγάλη κατανάλωση ή να περιοριστείς σε τυριά χαμηλής ή μέτριας περιεκτικότητας σε αλάτι, προσέχοντας πάντοτε σε κάθε τυρί που αγοράζεις, το αλάτι στα 100γρ. προϊόντος να είναι μεταξύ 0 – 1.5 γρ.
References:
United States Department of Agriculture (USDA). Food Composition Databases National Nutrient
Κωνσταντίνα Φιλίππου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc