Τα κεφτεδάκια. . . της νηστείας!!!

Τα κεφτεδάκια. . . της νηστείας!!!

Με λίγα υλικά μπορείς να φτιάξεις πεντανόστιμούς και θρεπτικούς κολοκυθοκεφτέδες. Μια απλή συνταγή κατάλληλη για όσους νηστεύουν. Ο συνδυασμός των υλικών εκτοξεύουν τις βιταμίνες στα ύψη με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πλούσιου θρεπτικά και γευστικά πιάτου.

 

Υλικά για 2 μερίδες (8 κεφτεδάκια):

  • 2 μέτρια κολοκυθάκια, πράσινα
  • ½ φλ. τριμμένη φρυγανιά ολικής αλέσεως ή βρώμη
  • ¼ φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι
  • 1 μικρή τριμμένη πατάτα
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • ¼ φλ. κρασί άσπρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • πάπρικα

 

*φλ.: φλιτζάνι 250ml

 

Μέθοδος Εκτέλεσης:

  1. Τρίψτε τα κολοκυθάκια σε ένα μπολ και προσθέστε λίγο αλάτι. Άφησε τα να ηρεμήσουν για 20 λεπτά μέχρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Έπειτα ρίξτε τα σε ένα μπολ με μια πετσέτα και στραγγίστε τα καλά να φύγουν όλα τα ζουμιά τους. Ρίξτε πάλι το τριμμένο κολοκύθακι σε ένα καθαρό μπολ.
  2. Προσθέστε τώρα στο μπολ με το τριμμένο κολοκυθάκι και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά.
  3. Ζυμώστε και ψήστε για 20-25 λεπτά στους 180ο C στον αέρα και στα μισά του χρόνου αναποδογυρίστε τα.

 

Tip Διαιτολόγου: Για την «ενίσχυση» τόσο της γεύσης όσο και της θρεπτικής αξίας προσθέστε άλλα λαχανικά όπως φρεσκοτριμμένη ντομάτα, γλυκοπατάτα, πορτοκαλί ή/και κίτρινη κολοκύθα.

 

Θρεπτική αξία ανά μερίδα (4 κεφτεδάκια):

Ενέργεια/ Θερμίδες: 195 kcal

Λιπαρά: 2 γρ.

Υδατάνθρακες: 38γρ.

Φυτικές ίνες: 8γρ.

Πρωτεΐνη: 6γρ

Βιταμίνες & Μέταλλα:

Βιταμίνη Α: 124%*

Βιταμίνη Β6:25%

Βιταμίνη Γ: 46%

Μαγγάνιο: 29%

Μαγνήσιο: 16%

 

*Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000kcal.

 

Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc