Σπιτικό Apple crumble
Η υγιεινή εκδοχή του σημερινού σπιτικού apple crumble είναι ιδανική για ένα υπέροχο πρωινό Σαββατοκύριακου αφού αφήνει μια ευχάριστη νότα για τις ημέρες που ακολουθούν.
Υλικά για 4 άτομα
Για το μείγμα:
- ¾ φλ. (75γρ.) βρώμη
- ¼ φλ. (30γρ.) αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 κ.γ. κανέλα
- 2 κ.σ. μέλι ή maple syrup
- 1 ½ κ.γ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένος
Για τη γέμιση:
- 6 φλ. κόκκινα μήλα, σε κύβους
- 2 κ.σ. cornflour
- 1 ½ κ.σ. κανέλα
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο αλεσμένο
*κ.σ.: κουταλιά σούπας κ.γ. κουταλάκι του γλυκού φλ.: φλιτζάνι 250ml
Μέθοδος Εκτέλεσης:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και καλύψτε με αντικολλητικό χαρτί ένα τετράγωνο pyrex.
- Για ένα τραγανό μείγμα, χτυπήστε σε ένα μπολ τη βρώμη, το αλεύρι και τη κανέλα.
- Δημιουργήστε στο εσωτερικό του μπολ ένα κενό για να ρίξετε το λιωμένο βούτυρο και το μέλι και ανακατέψτε μέχρι να δέσει το μείγμα.
- Για την προετοιμασία της γέμισης, ρίξτε τα μήλα, το cornflour, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε.
- Μεταφέρετε τη γέμιση με τα μήλα στο Pyrex και πιέστε ελαφρά με μια σπάτουλα.
- Έπειτα, πασπαλίστε ομοιόμορφα το μείγμα με τη βρώμη. (Το μείγμα με τη βρώμη τείνει να μαζεύει επομένως «σπάστε» σε μικρά κομμάτια)
- Ψήστε στους 180ο C για 45 – 50 λεπτά ή μέχρι τα μήλα να είναι τρυφερά (ελέγξτε με το πιρούνι).
- Αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πριν το σερβίρισμα.
- Εάν επιθυμείτε το crumble ζεστό, τότε ζεστάνετε μόνο τα κομμάτια που θα καταναλωθούν.
Tip Διαιτολόγου: Για εκείνους που δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν βούτυρο, χρησιμοποιήστε βούτυρο ή λάδι καρύδας, όμως η γεύση και η υφή του μείγματος θα διαφέρει ελαφρώς. Για καλύτερο ψήσιμο κόψτε τα μήλα σε λεπτούς κύβους και στο ίδιο μέγεθος.
Θρεπτική Αξία ανά κομμάτι (¼ του ταψιού)
Ενέργεια/Θερμίδες: 240 kcal
Λιπαρά: 3γρ.
Υδατάνθρακες: 48γρ.
Σάκχαρα: 26γρ.
Φυτικές Ίνες: 7γρ.
Πρωτεΐνη: 3γρ.
Βιταμίνες και Μέταλλα
Βιταμίνη C: 17%*
Βιταμίνη Β6: 5%
Σίδηρος: 9%
Μαγγάνιο: 17%
* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.
Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc