Σπιτικό Apple crumble

Σπιτικό Apple crumble

Η υγιεινή εκδοχή του σημερινού σπιτικού apple crumble είναι ιδανική για ένα υπέροχο πρωινό Σαββατοκύριακου αφού αφήνει μια ευχάριστη νότα για τις ημέρες που ακολουθούν.

 

 

Υλικά για 4 άτομα

Για το μείγμα:

  • ¾ φλ. (75γρ.) βρώμη
  • ¼ φλ. (30γρ.) αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.σ. μέλι ή maple syrup
  • 1 ½ κ.γ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένος

 

Για τη γέμιση:

  • 6 φλ. κόκκινα μήλα, σε κύβους
  • 2 κ.σ. cornflour
  • 1 ½ κ.σ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο αλεσμένο

 

*κ.σ.: κουταλιά σούπας       κ.γ. κουταλάκι του γλυκού       φλ.: φλιτζάνι 250ml

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και καλύψτε με αντικολλητικό χαρτί ένα τετράγωνο pyrex.
  2. Για ένα τραγανό μείγμα, χτυπήστε σε ένα μπολ τη βρώμη, το αλεύρι και τη κανέλα.
  3. Δημιουργήστε στο εσωτερικό του μπολ ένα κενό για να ρίξετε το λιωμένο βούτυρο και το μέλι και ανακατέψτε μέχρι να δέσει το μείγμα.
  4. Για την προετοιμασία της γέμισης, ρίξτε τα μήλα, το cornflour, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε.
  5. Μεταφέρετε τη γέμιση με τα μήλα στο Pyrex και πιέστε ελαφρά με μια σπάτουλα.
  6. Έπειτα, πασπαλίστε ομοιόμορφα το μείγμα με τη βρώμη. (Το μείγμα με τη βρώμη τείνει να μαζεύει επομένως «σπάστε» σε μικρά κομμάτια)
  7. Ψήστε στους 180ο C για  45 – 50 λεπτά ή μέχρι τα μήλα να είναι τρυφερά (ελέγξτε με το πιρούνι).
  8. Αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πριν το σερβίρισμα.
  9. Εάν επιθυμείτε το crumble ζεστό, τότε ζεστάνετε μόνο τα κομμάτια που θα καταναλωθούν.

 

 

Tip Διαιτολόγου: Για εκείνους που δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν βούτυρο, χρησιμοποιήστε βούτυρο ή λάδι καρύδας, όμως η γεύση και η υφή του μείγματος θα διαφέρει ελαφρώς. Για καλύτερο ψήσιμο κόψτε τα μήλα σε λεπτούς κύβους και στο ίδιο μέγεθος.

 

 

Θρεπτική Αξία ανά κομμάτι (¼ του ταψιού)

Ενέργεια/Θερμίδες: 240 kcal

Λιπαρά: 3γρ.

Υδατάνθρακες: 48γρ.

Σάκχαρα: 26γρ.

Φυτικές Ίνες: 7γρ.

Πρωτεΐνη: 3γρ.

 

Βιταμίνες και Μέταλλα

Βιταμίνη C: 17%*

Βιταμίνη Β6: 5%

Σίδηρος: 9%

Μαγγάνιο: 17%

 

* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.

 

 

Χρυστάλλα Κατελάρη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc