Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Χταπόδι στη λαδόκολλα με σκόρδο, μέλι και βαλσάμικο!

Χταπόδι στη λαδόκολλα με σκόρδο, μέλι και βαλσάμικο!

Το χταπόδι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, η οποία συμβάλλει στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος. Κατά την περίοδο της νηστείας (και όχι μόνο) το χταπόδι αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή πρωτεΐνης, ενώ είναι ταυτόχρονα πλούσια πηγή σιδήρου.

 

Υλικά για 4 μερίδες:

  • Χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο (περίπου 1 κιλό)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 4 κ.σ.  ξύδι βαλσάμικο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 φύλλα δάφνης
  • Πιπέρι σε κόκκους

*κ. σ.: κουταλιά σούπας

 

Μέθοδος εκτέλεσης:

  1. Αφού πλύνετε και καθαρίσετε το χταπόδι βάλτε το σε βαθύ τηγάνι με ένα φύλλο δάφνης και 2 – 3 κόκκους πιπέρι, χωρίς καθόλου νερό. Σκεπάστε το τηγάνι και σιγοβράστε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά, έτσι ώστε να βγάλει τα δικά του υγρά.
  2. Ετοιμάστε τέσσερα μεγάλα ,τριπλά, κομμάτια λαδόκολλας. Μοιράστε στο καθένα το χταπόδι, σκορπίστε λίγο σκόρδο, το μέλι και το ξύδι, μια κουταλιά από το ζωμό που έβγαλε το χταπόδι στο τηγάνι, ένα φύλλο δάφνης, κόκκους από το πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
  3. Κλείστε κάθε λαδόκολλα σχηματίζοντας μικρούς φακέλους. Δέστε τους με σπάγκο κουζίνας και τοποθετήστε τους σε ταψί.
  4. Ψήστε στο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά.

 

Τιp Διαιτολόγου: Μην αλατίσετε το φαγητό σας πριν το δοκιμάσετε, αφού μόλις 90γρ. χταπόδι καλύπτει το 16% της ημερήσιας πρόσληψης σε νάτριο. Γι’ αυτό και άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, αφού για μια extra γεύση μπορεί να προστεθεί σκόνη κρεμμυδιού, πάπρικα κ.λ.π. 

 

 

Θρεπτική αξία ανά μερίδα:

Ενέργεια / Θερμίδες : 480kcal

Υδατάνθρακα: 22γρ.

Πρωτεΐνη: 75γρ.

Λίπος: 9γρ.

 

Βιταμίνες και Μέταλλα:

Βιταμίνη Β12: 832%*

Βιταμίνη Β6: 83%

Βιταμίνη Β3: 47%

Βιταμίνη C: 35%

Σελήνιο: 320%

Σίδηρος: 134%

Χαλκός: 93%

Μαγνήσιο: 38%

Ψευδάργυρος: 56%

Φώσφορο: 70%

Ασβέστιο: 27%

 

* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal

 

Χρυστάλλα Κατελάρη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc