Ρυζόγαλο με μέλι και στέβια!

Ρυζόγαλο με μέλι και στέβια!

Είναι αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους. Ο καιρός μας το επιτρέπει και για να μην χάσουμε αυτή την απόλαυση σας δίνουμε την λύση φτιάχνοντας ρυζόγαλο με λιγότερες θερμίδες και σίγουρα πιο θρεπτικό. Δοκιμάστε το!

 

Υλικά για 6 μερίδες:

  • 4 φλ. γάλα – 0% ή χαμηλά λιπαρά
  • 1 φλ. καστανό ρύζι
  • 2  κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. στέβια σε σκόνη
  • 1 κ.σ. κορν φλάουερ
  • 2 φακελάκια βανίλια
  • 3 – 4 κλωναράκια γαρύφαλο  
  • Λίγη κανέλα

 

*κ.σ.: κουταλιά σούπας      φλ.: φλιντζάνι 250ml

 

Μέθοδος Εκτέλεσης:

  1. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το νερό να βράσει. Την ίδια στιγμή, ξεπλύνετε το καστανό ρύζι και το ρίξτε το στην κατσαρόλα, αφότου έχει βράσει καλά το νερό.
  2. Αφήστε το να σιγοβράζει μέχρι να εξατμιστεί το νερό τελείως.
  3. Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα χρησιμοποιήστε 3 ½ φλ. γάλα, το μέλι, τη στέβια , το γαρύφαλο και τη βανίλια και ανακατέψτε καλά. Μόλις βράσει λίγο προσθέστε το στην κατσαρόλα με το ρύζι.
  4. Ανακατέψτε και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά.
  5. Εντωμεταξύ, το γάλα που έχετε κρατήσει διαλύστε το καλά με corn flour  και προσθέστε το στην κατσαρόλα ανακατεύοντας.
  6. Αφήστε το να βράσει για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να πήξει καλά.
  7. Μοιράστε το ρυζόγαλο σε μπολάκια και όταν κρυώσει πασπαλίστε με κανέλα.
  8. Τοποθετήστε τα στο ψυγείο.

 

Tip Διαιτολόγου 1 : Το καστανό ρύζι λόγω του ότι είναι αναποφλοίωτο χρειάζεται περισσότερο χρόνο βρασμού. Για τον ίδιο λόγο το ρυζόγαλο μπορεί να πάρει λίγο πιο σκούρο χρώμα από το συνηθισμένο. Προσθέστε φρούτα όπως μούρα, φράουλες, μήλο ή ακτινίδιο για να δίνοντας περισσότερα θρεπτικά συστατικά στο σώμα σας.

Tip Διαιτολόγου 2: Είναι κατάλληλο και για διαβητικούς αφού η στέβια είναι η μόνη γλυκαντική ουσία (από το φυτό stevia) που αποτελεί το κύριο συστατικό των επιδορπίων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.  

 

Θρεπτική Αξία ανά μερίδα

Ενέργεια/ Θερμίδες: 139 Kcal

Λιπαρά: 2 γρ.

Υδατάνθρακες: 25 γρ.

Φυτικές ίνες: 3 γρ.

Πρωτεΐνη: 7 γρ.

Βιταμίνες και Μέταλλα

Βιταμίνη D: 21%*

Βιταμίνη B12: 12%

Ασβέστιο:  20%

Μαγγάνιο:  18%

Φώσφορο: 18%

 

* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.

 

Χρυστάλλα Κατελάρη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc