Θηλασμός: Τι πρέπει να προσέξετε. . . .
Είστε νέα μητέρα θηλάζεστε ή σκέφτεστε τον θηλασμό (και καλά κάνετε). Σας ενδιαφέρει η διατροφή του παιδιού σας; Αναρωτιέστε αν υπάρχουν τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνετε γιατί επηρεάζουν το γάλα που δίνετε στο παιδί σας; Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια του θηλασμού να τηρούνται κάποιες σημαντικές οδηγίες ώστε ο θηλασμός να μην επηρεάσει τη συμπεριφορά και την υγεία του παιδιού σας και να είναι μια ευχάριστη διαδικασία για εσάς και το μωρό σας. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα οποία θα πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας όταν θηλάζετε;
Αλκοόλ: Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η πρόσληψη αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται! Περνά από το μητρικό γάλα, και έτσι μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μωρό σας. Ταυτόχρονα είναι ένας λόγος για να μειωθεί η παραγωγή γάλακτος! Ειδικά αν δεν έχετε αποκτήσει συνέπεια και σταθερό πρόγραμμα θηλασμού δεν θα ήταν σωστό να καταναλώνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Στην περίπτωση όμως που έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα, τότε μπορείτε να καταναλώσετε μέχρι και 1 αλκοολούχο ποτό μέσα στην ημέρα. Προτιμήστε όμως να το καταναλώσετε αμέσως μετά το θηλασμό ή τουλάχιστον 3 ώρες πριν θηλάσετε ξανά το βρέφος σας.
Καφές και Καφεϊνούχα Ροφήματα: Ως θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να καταναλώνετε καφέ με φειδώ και πιο αραιά. Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό και μπορεί να κάνει το μωρό σας ανήσυχο. Η κατανάλωση καφεΐνης από τη θηλάζουσα μητέρα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση καφεΐνης με επακόλουθα συμπτώματα όπως εγρήγορση και ευερεθιστότητα. Συγκεκριμένα μπορείτε να πίνετε καφέ ή τσάι χωρίς καφεΐνη ή 1 – 2 καφέδες την ημέρα και σίγουρα αμέσως μετά το θηλασμό, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείτε την έκθεση του μωρού σας στην καφεΐνη. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάστε τσάι από βότανα, 100% φρέσκο χυμό από φρούτα ή απλό μεταλλικό νερό.
Κάπνισμα και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες: Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν είναι τόσο απαγορευτικό όσο είναι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όμως είναι σημαντικό να αποφεύγεται και να απέχει από τον επόμενο θηλασμό τουλάχιστον 3-4 ώρες ώστε να εξαλειφθεί εντελώς από το γάλα η νικοτίνη ή οποιαδήποτε άλλη ουσία. Αν μπορείτε να το διακόψετε θα ήταν το ιδανικότερο. . .αλλιώς κάντε το σε μειωμένο βαθμό όσο το δυνατό πιο αραιά γίνεται. Και… λίγη τροφή για σκέψη! Μια έρευνα έδειξε ότι τα βρέφη κοιμήθηκαν πολύ λιγότερο τις ώρες αμέσως μετά όπου οι μητέρες τους κάπνισαν (53,4 λεπτά), σε σύγκριση με την περίοδο που οι μητέρες τους απείχαν από το κάπνισμα (84,5 λεπτά) (Mennella JA, 2017). Τα συμπεράσματα λοιπόν, είναι δικά σας!
Τρόφιμα ή μπαχαρικά με έντονη γεύση: Δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές που να απαγορεύουν την κατανάλωση τροφών με έντονη γεύση όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πιπέρι, την πάπρικα, τη μέντα ή τα διάφορα άλλα έντονα μπαχαρικά. Θεωρείται όμως σημαντικό να μην γίνεται υπερβολική κατανάλωση τους. Αν όμως μπορείτε, καλό θα ήταν να τα περιορίσετε όταν θηλάζετε! Πιστεύεται ότι η μυρωδιά περνά στο μητρικό γάλα, αλλάζοντας τη γεύση του και πιθανό να επηρεάζει αρνητικά τη σχέση του βρέφους με το μητρικό σας γάλα.
«Απαγορευμένα» Τρόφιμα: Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα και επιστημονική απόδειξη για συγκεκριμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται κατά το θηλασμό. Επίσης, είναι σημαντικό να ξέρετε ότι τα μωρά που θηλάζουν είναι πιο πιθανό να μην αναπτύξουν τροφική αλλεργία από το θηλασμό. Βέβαια, αν μετά από την κατανάλωση κάποιας τροφής παρατηρήσετε το βρέφος σας να είναι αναστατωμένο, τότε και μόνο θα ήταν καλό να περιορίσετε τη συγκεκριμένη αυτή τροφή για κάποιο χρονικό διάστημα. Πιθανά τρόφιμα που ίσως να αναστατώσουν το βρέφος είναι το κουνουπίδι, το μπρόκολο, οι αγκινάρες, το κρεμμύδι, το πράσο, τα όσπρια ή τα πικάντικα φαγητά.
Ψάρια: Ως θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να αποφεύγετε τη κατανάλωση μεγάλων ψαριών, λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης τους σε υδράργυρο που θεωρείται τοξικός για το βρέφος. Γι’ αυτό περιορίστε την κατανάλωση του ξιφία, καρχαρία και τόνου κατά τη περίοδο του θηλασμού. Βέβαια να μην ξεχνάτε τη σημαντικότητα των απαραίτητων πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και τη κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών 1 – 2 φορές την εβδομάδα. Η παρουσία τους στη διατροφή σας είναι ζωτικής σημασίας για τον αμφιβληστροειδή, το στρώμα του νευρικού ιστού στο πίσω μέρος του ματιού, καθώς επίσης και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους. Κύριες πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια, οι σαρδέλες, η τσιπούρα, το λαβράκι, το φαγκρί, οι γαρίδες και ο σολομός. Θεωρούνται πιο ασφαλή, θρεπτικά και χαμηλότερα σε υδράργυρο.
Υποκατάστατα της ζάχαρης: Εάν καταναλώνετε υποκατάστατα ζάχαρης όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η στέβια, καλό θα ήταν να το κάνετε με μέτρο και να αποφεύγετε την αυξημένη χρήση τους όταν θηλάζετε.
Κωνσταντίνα Φιλίππου
Κλινική Διαιτoλόγος-Διατροφόλογος, Msc
Βιβλιογραφία:
- AraújoJR,Martel F, Keating E. (2014) Exposure to non-nutritive sweeteners during pregnancy and lactation: Impact in programming of metabolic diseases in the progeny later in life. Reprod Toxicol ;49:196-201
- Mennella J, (2007) Alcohol’s Effect on Lactation. 120(3): 497–502
- Mennella JA, Yourshaw LA, and Morgan LK. 2007. Breastfeeding and Smoking: Short-term Effects on Infant Feeding and Sleep. Pediatrics. 120(3): 497–502.NIHMSID: NIHMS43056
- Paton J, et al.(2012) Infant Feeding Practices and Nut Allergy over Time in Australian School Entrant Children. International Journal of Pediatrics. Academic Unit of General Practice, Australian National University Medical School.