Χοιρινά φιλετάκια γεμιστά με μήλα & χουρμάδες
Σε αυτή τη συνταγή “παντρεύουμε” το χοιρινό φιλέτο ψαρονέφρι, τα μήλα και τους χορμάδες και το αποτέλεσμα είναι κάτι περισσότερο από μοναδικό. Το ψαρονέφρι έχει σχεδόν τόσο χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά όπως ένα στήθος κοτόπουλο! Η γεύση του απογειώνεται ακόμα περισσότερο όταν γίνει γεμιστό! Μια δοκιμή σίγουρα θα σας πείσει!
Υλικά για 8 μερίδες:
- 2 κ.σ. γλυκό κόκκινο κρασί
- 2 φλ. μήλα, αποφλοιωμένα
- ½ φλ. χουρμάδες (φοινίκια) σε κύβους χωρίς κουκούτσια
- 2 κ.σ. καρύδια, σπασμένα
- 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 kg χοιρινό φιλέτο – ψαρονέφρι χωρίς λίπος
- 2 κ.γ. ελαιόλαδο
- Αλάτι & πιπέρι
* κ.σ: κουταλιά σούπας κ.γ: κουταλάκι του γλυκού φλ: φλιντζάνι 250ml
Μέθοδος Εκτέλεσης:
- Συνδυάστε σε ένα μπολ το κρασί με τα μήλα, τα φοινίκια, τα καρύδια, το θυμάρι και το μέλι.
- Κάντε μια οριζόντια σχισμή στο ψαρονέφρι και γεμίστε το με το μείγμα.
- Δέστε σφιχτά το ψαρονέφρι με ένα σπάγκο, έτσι ώστε να μην χυθεί το μείγμα.
- Πασπαλίστε τα φιλετάκια με αλάτι και πιπέρι.
- Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε το ελαιόλαδο και ψήστε το ψαρονέφρι για περίπου 5 έως 7 λεπτά από κάθε πλευρά. Απομακρύνετε από τη φωτιά και καλύψτε το με αλουμινόχαρτο.
- Ζεστάνετε το φούρνο στους 200 ° C. Μεταφέρετε το τηγάνι στο φούρνο και ψήστε για περίπου 20 λεπτά.
Tip Διαιτολόγου: Το ψαρονέφρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς επίσης και σε μαγνήσιο και φώσφορο. Μπορείτε να το συνδυάσετε με άγριο ή καστανό ρύζι ή πουρέ γλυκοπατάτας για να αυξήσετε την πρόσληψή σας σε σύνθετους υδατάνθρακες.
Θρεπτική Αξία ανά μερίδα:
Ενέργεια/Θερμίδες: 335 Kcal
Λιπαρά: 13 γρ.
Υδατάνθρακες: 15 γρ.
Πρωτεΐνη: 37.5 γρ.
Βιταμίνες και Μέταλλα:
Βιταμίνη Β1: 79%*
Βιταμίνη Β2: 30%
Βιταμίνη Β6: 28%
Σελήνιο: 85%
Μαγνήσιο: 47%
Φώσφορο: 34%
Ψευδάργυρος: 23%
* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal
Στέφανος Ματσούκας
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc