4 τρόποι για να μειώσετε το αλάτι!
Σε ασθένειες όπως υπέρταση, καρδιαγγειακά και νεφρικά προβλήματα συστήνεται ο περιορισμός της πρόσληψης του αλατιού. Η σύσταση αυτή συμβάλλει τόσο στην πρόληψη όσο και μέρος της διατροφικής θεραπείας των ασθενειών αυτών.
Η συνιστώμενη πρόσληψη για ένα υγιή ενήλικα είναι λιγότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Σε αυτή τη ποσότητα περιλαμβάνεται και το αλάτι που βρίσκεται μέσα στα τρόφιμα που καταναλώνονται την ημέρα. Ακόμα και αλμυρή γεύση να μην έχει το τρόφιμο μπορεί να περιέχει αλάτι.
Πιο κάτω θα βρείτε εύκολους και έξυπνους τρόπους για να μειώσετε το αλάτι:
- Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων
Θα πρέπει να ελέγχετε τις συσκευασίες των τροφίμων για να γνωρίζεται την περιεκτικότητα τους σε αλάτι.
Όταν ένα τρόφιμο στα 100γρ. περιέχει:
- Λιγότερο από 0,3γρ. αλάτι, τότε το τρόφιμο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
- 0,3 – 1,5γρ. αλάτι, τότε το τρόφιμο έχει μέτρια περιεκτικότητα σε αλάτι
- Περισσότερο από 1,5γρ. αλάτι, τότε το τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Σε περίπτωση που η συσκευασία αναφέρει το νάτριο και όχι το αλάτι, τότε θα πρέπει να μετατρέψετε το νάτριο σε αλάτι. Η μετατροπή αυτή γίνεται με τον πολλαπλασιασμό της ποσότητας του νατρίου σε γραμμάρια με το 2,5.
- Στρέψτε την προσοχή σας προς τα φρέσκα τρόφιμα
Τα φρέσκα τρόφιμα έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα αλατιού, σε σχέση με την υψηλή περιεκτικότητα που έχουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Μην ξεχνάτε ότι το αλάτι αποτελεί ένα φυσικό συντηρητικό τροφίμων και προστίθεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα για τη διατήρηση τους. Σκεφτείτε την κέτσαπ σε σύγκριση με τη φρέσκια ντομάτα, τα αλλαντικά με το φρέσκο κρέας, τα τουρσί λαχανικά με τα φρέσκα λαχανικά, τα κονσερβοποιημένα ψάρια με τα φρέσκα ψάρια, κ.ο.κ., τα παραδείγματα είναι άπειρα.
- Προσθέστε «γεύση» στο φαγητό σας
Γεύση στο φαγητό δεν δίνει μόνο το αλάτι. Υπάρχουν αμέτρητα μυρωδικά και μπαχαρικά που μπορείτε να προσθέσετε στο μαγείρεμα ώστε να του δώσετε μια εξαίσια γεύση. Μερικά από αυτά είναι το πιπέρι, η κανέλα, ο άνηθος, η πάπρικα, ο βασιλικός, το μοσχοκάρυδο, το δεντρολίβανο, η ρίγανη, το θυμάρι, το τζίντζερ, ο δυόσμος, ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος, το κάρυ κ.ά.. Επίσης, η προσθήκη σκόρδου, κρεμμυδιού και λεμονιού θα σας βοηθήσει πολύ. Ωστόσο, απομακρύνεται την αλατιέρα από το τραπέζι και από τα μπαχαρικά σας, για να μην μπαίνετε σε πειρασμό.
- Γυρίστε την πλάτη στις κρυφές πηγές
Πολλά τρόφιμα καθημερινής χρήσης περιέχουν αυξημένες ποσότητες αλατιού χωρίς καν να το φαντάζεστε. Τέτοια τρόφιμα είναι τα ψωμιά, τα αρτοσκευάσματα γενικότερα, τα αλμυρά σνακ (πατατάκια, γαριδάκια, κράκερ), τα δημητριακά, οι μπάρες δημητριακών, οι έτοιμες σάλτσες, τα ντρέσινγκ, οι ζωμοί, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα φαγητά απ’ έξω κ.ά..
Με λίγα λόγια:
- απομακρύνεται το αλάτι από κοντά σας
- χρησιμοποιείστε άλλα καρυκεύματα
- προσέξτε τα τρόφιμα που ψωνίζεται
Αντιγόνη Ανδρέου
Κλινική Διαιτολόγος – Διαιτολόγος, MSc