Πράσινη Σαλάτα με Κοτόπουλο και Μέλι!
Η απλή σαλάτα, που όλοι μας γνωρίζουμε, μπορεί να γίνει πλούσια σε συστατικά με τις κατάλληλες προσθήκες δημιουργόντας όχι μόνο μια υγιεινή επιλογή αλλά ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα. Η “πράσινη” σαλάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά χάρης της ποικιλίας πράσινων λαχανικών. Η βιταμίνη C και το φολλικό οξύ είναι απο τα αντιοξειδωτικά που θα υπερτερούν στο πιάτο σας.
Υλικά για 4 μερίδες:
Για τη σαλάτα:
- 2 μεγάλα μαρούλια
- σπανάκι
- ντοματίνια
Για το κοτόπουλο:
- 360γρ. κοτόπουλο στήθος ψημένο
- χυμό από 1 λάιμ
- 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
- φέτες από λαιμ
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- δυόσμο
Για τη σως:
- 2 κ.σ. μέλι
- 4 κ.σ. λάδι
- 4 κ.σ. βαλσάμικο
- χυμό από 1 λαιμ
- λίγο ξύσμα τζίντζερ
- αλάτι
- φρέσκο πιπέρι
* κ.σ: κουταλία της σούπας κ.γ: κουταλάκι του γλυκού
Μέθοδος Εκτέλεσης:
Για τη σαλάτα:
- Πλένουμε καλά τα λαχανικά.
- Κόβουμε το μαρούλι, το σπανάκι και τα ντοματίνια.
Για το κοτόπουλο:
- Αλατοπιπερώνουμε καλά το φιλέτο, προσθέτουμε ρίγανη και δυόσμο.
- Στύβουμε το λεμόνι και περνάμε τη μουστάρδα στο φιλέτο.
- Τοποθετούμε πάνω στο φιλέτο τις φέτες του λαιμ.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά στον αέρα στους 200 βαθμούς
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Για τη σως:
- Ζεσταίνουμε το μέλι με το χυμό από το λάιμ σε χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε το λάδι, το βαλσάμικο, το τζίντζερ, το αλάτι και το πιπέρι.
- Συνθέτουμε τη σαλάτα. Κόβουμε το φιλέτο σε μακριές λωρίδες.
- Προσθέτουμε τη σως.
- Προαιρετικά προσθέτουμε ξύσμα από λάιμ, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή λίγη τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
Tip Διαιτολόγου: Το μέλι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και χάρη στα θρεπτικά συστατικά του, αποτελεί πηγή ενέργειας και τόνωσης του οργανισμού.
Θρεπτική Αξία ανά μερίδα:
Ενέργεια/Θερμίδες: 283 Kcal
Λιπαρά: 16 γρ.
Υδατάνθρακες: 14 γρ.
Πρωτεΐνη: 21 γρ.
Βιταμίνες και Μέταλλα
Νιασίνη: 56%*
Βιταμίνη: B-6 27%*
Bιταμίνη C: 20%*
* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.
Δήμητρα Σκαπούλλαρου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc